به گفته یک مقام ارشد ماموریت، تلاش تاریخی چین برای آوردن نمونه‌هایی از مریخ به زمین می‌تواند در سال ۲۰۲۸ انجام شود، یعنی دو سال زودتر از آنچه قبلا گفته شده بود.

 

 
به گزارش ایسنا، لیو جیژونگ(Liu Jizhong)، طراح ارشد مأموریت، هفته گذشته در یک رویداد اکتشافی اعماق فضا در استان آنهویی در شرق چین گفت که ماموریت تیان‌ون-۳ این کشور دو پرتاب را «حدود سال ۲۰۲۸» برای بازیابی نمونه‌های مریخی انجام خواهد داد.
 
به نقل از سی‌ان‌ان، پرتاب ماموریت پیش بینی شده جاه طلبانه‌تر از هدف سال ۲۰۳۰ است که مقامات فضایی در اوایل سال جاری اعلام کردند، اگرچه جدول زمانی در سال‌های اخیر در نوسان بوده است.
 
آخرین اظهارات به دنبال موفقیت چشمگیر چین در بازیابی اولین نمونه‌ها از سمت دور ماه در ماه ژوئن انجام شده است.
 
این اظهارات همچنین در حالی عنوان می‌شود که ناسا و آژانس فضایی اروپا برای بازیابی نمونه‌های مریخ در حال ارزیابی نگرانی‌ها در مورد بودجه، پیچیدگی و خطر انجام ماموریت هستند. آژانس فضایی ایالات متحده، که برای اولین بار چند دهه پیش بر روی مریخ فرود آمد، می‌گوید که در حال ارزیابی برنامه‌های سریع‌تر و مقرون به صرفه‌تر است تا امکان دستیابی به نتایج سریع‌تر از نمونه‌هایی را که در سال ۲۰۴۰ برگردانده می‌شود، فراهم کند.
 
تبدیل شدن به اولین کشوری که نمونه‌هایی از مریخ را بازمی‌گرداند، دستاورد مهمی برای برنامه فضایی جاه‌طلبانه چین و شی جین پینگ(Xi Jinping) رئیس جمهور این کشور برای تبدیل شدن به یک قدرت فضایی خواهد بود.
 
پیشرفت‌های چین از جمله مأموریت‌های بدون سرنشین به ماه و ایجاد ایستگاه فضایی مداری در آن در حالی انجام می‌شود که ایالات متحده و سایر کشورها برنامه‌های فضایی خود را در بحبوحه تمرکز فزاینده بر دسترسی بالقوه به منابع و مزایای علمی اکتشافات ماه و اعماق فضا افزایش داده‌اند.
 
یکی از اولویت‌های اصلی ماموریت تیان‌ون-۳ چین، جستجوی آثار حیات در مریخ است. به گزارش رسانه دولتی چین، لیو هفته گذشته گفت، این مأموریت همچنین موفقیت‌های فنی در نمونه‌برداری از سطح، برخاستن و صعود از سطح مریخ و همچنین قرار ملاقات با فضاپیمایی در مدار مریخ را انجام خواهد داد.
 
این مأموریت قرار است شامل دو پرتاب اولیه موشک و پرتاب بی‌سابقه موشک از سیاره‌ای دیگر برای بازگرداندن نمونه‌ها باشد. ماموریت بازگشت نیاز به پرتاب از سطح مریخ دارد. این در واقع یک پرتاب موشک کوچک است و بنابراین اطمینان از قابل اعتماد بودن کل پرواز بسیار دشوار خواهد بود.
 
لیو همچنین گفت که چین در همکاری‌های بین‌المللی پیرامون این ماموریت، از جمله حمل محموله‌های دیگر کشورها و به اشتراک‌گذاری نمونه و داده‌ها، و همچنین برنامه‌ریزی برای تحقیقات آینده مریخ، مشارکت خواهد کرد.
 
ماموریت به مریخ
دانشمندان مدت‌هاست که مریخ را به عنوان یک مقصد تحقیقاتی حیاتی می‌دانند که می‌تواند اطلاعاتی در مورد وجود حیات در خارج از زمین و منشأ خود ما در منظومه شمسی آشکار کند.
 
سری ماموریت‌های اکتشاف سیاره‌ای تیان‌ون چین، اولین موفقیت خود را در سال ۲۰۲۱ به دست آورد، زمانی که کاوشگر تیان‌ون-۱ به مدار مریخ رسید و مریخ‌نورد ژورنگ را روی سطح سیاره مستقر کرد.
 
فرود ژرونگ در روز ۱۵ مه سال ۲۰۲۱ در دشت بزرگی به نام Utopia Planitia، چین را به سومین کشور پس از اتحاد جماهیر شوروی و ایالات متحده تبدیل کرد که روی این سیاره فرود آمد که در نزدیک‌ترین حالت بیش ۳۰ میلیون مایل با زمین فاصله دارد.
 
ماموریت اصلی مریخ نورد چین جستجوی نشانه‌هایی از حیات باستانی و بررسی مواد معدنی، محیط زیست و توزیع آب و یخ در آن محیط بود. داده‌های به دست آمده از بررسی اولیه این مریخ‌نورد نشان می‌دهد که Utopia Planitia ده‌ها میلیون سال پیش حاوی آب بوده است.
 
این مریخ نورد طوری طراحی شده بود که ۹۰ روز در مریخ کار کند، اما به مدت ۳۵۸ روز ماموریتش ادامه داشت و ۱۹۲۱ متر روی این سیاره پیمود. در ماه مه ۲۰۲۲ به دلیل آنچه دانشمندان چینی گفتند انباشتگی غیرقابل پیش‌بینی گرد و غبار بوده است این مریخ‌نورد به خواب زمستانی رفت.
 
ایالات متحده اولین فرود خود را در سال ۱۹۷۶ با مأموریت وایکینگ یک روی این سیاره انجام داد که شامل یک فرودگر بود که بیش از شش سال کار کرد. این شاهکاری بود که از فضاپیمای مریخ ۳ اتحاد جماهیر شوروی که در سال ۱۹۷۱ روی سطح مریخ فرود آمد اما سیگنال را تنها برای ۲۰ ثانیه ارسال کرد، پیشی گرفت.
 
آخرین فرود ایالات متحده روی مریخ، مریخ نورد استقامت ناسا بود که در سال ۲۰۲۱ در دهانه جیزرو فرود آمد و از آن زمان در حال جمع آوری نمونه‌هایی برای بازگشت بعدی به زمین است. بیل نلسون، رئیس ناسا، اوایل سال جاری، مأموریت بازگشت نمونه مریخ برنامه‌ریزی شده ایالات متحده را یکی از پیچیده ترین مأموریت‌هایی که ناسا تا به حال انجام داده است، خواند.
 
آژانس فضایی ایالات متحده در ماه آوریل اعلام کرد که به دنبال راه‌های جدید و نوآورانه برای بازیابی نمونه‌های سطحی است و بازه زمانی بازگشت نمونه تا سال ۲۰۴۰ افزایش یافته است.
 
منبع: